Beste laptop 2024

Beste laptop kopen 2024

Laptop kopen? Vind de beste laptop voor jou in een paar klikken. Hier vind je alles over de verschillende merken, specificaties en modellen. Wat is de beste laptop van 2024?

Tijdens de laptop test vergelijken we laptops van alle soorten en merken. Hierna zijn ze verdeeld per categorie, merk of prijs. Zoek je een 13-inch laptop, 15-inch of misschien wel 17-inch? Is jouw budget tot €300, €500 of misschien zelfs 1000 euro? Voor ieder is er een perfecte laptop!

Wat is de beste laptop van 2024?

2
Lenovo IdeaPad 5 15ITL05 82FG01S2MH
9.1
3
HP Pavilion 15-eh1908nd
High quality
Bekijk nu Coolblue.nl
8.6
4
Asus Vivobook 17 X712EA-AU598W
8.2
6
Acer Swift 3 SF316-51-54KE
7

Beste laptop aankoopgids 2024

Op zoek naar een nieuwe laptop? Voordat je de beste laptop voor jou koopt moet je weten waarvoor je deze gaat gebruiken. Een laptop is een investering voor de lange termijn. Daarom raden we je aan te kiezen voor een nieuw model met goede processor, videokaart en geheugen, zodat jouw nieuwe laptop lang mee gaat. Waar, hoe vaak en hoe lang wordt de computer gebruikt? 

Is een cd/dvd-station geïntegreerd? Of je nu thuis of op je werk veel met cd’s en dvd’s werkt, een optische drive is belangrijk. Deze laptops zijn meestal wat dikker en wat zwaarder.

Reis je veel? Let dan op de afmetingen van de laptop. De laptoptas mag als handbagage niet groter zijn dan 40x30x10cm en het gewicht minder dan 2 kg, dan ben je voorbereid op alle vliegreizen. Een Chromebook kan hier handig zijn.

Moet de laptop een goede webcam hebben? Voor YouTubers of thuiswerkers is een goede webcam cruciaal. Wil je geen externe webcam kopen, bekijk dan goed de kwaliteit (1280 x 720 pixels of meer) van de ingebouwde webcam.

Is de laptop compatibel met andere apparaten? Apple-klanten kunnen bij het kopen van een MacBook profiteren op het gebied van bruikbaarheid en compatibiliteit. Zo kun je bestanden zowel van de MacBook als van de iPhone ophalen. Als je al een laptoptas hebt en deze wilt blijven gebruiken, moet je hier rekening mee houden bij je aankoopbeslissing. Veel mensen hebben daarnaast al een laptopstandaard. Deze zou nog moeten passen bij je nieuwe laptop. Voor alle andere gadgets moet je de benodigde aansluitingen controleren (USB C, 2x USB 3.1, USB 2.0, HDMI, SD-lezer voor geheugenkaarten, een netwerkverbinding, audiocombo-verbinding).

Ten slotte is het design belangrijk. Sommige laptops zijn verkrijgbaar in veel kleuren. Toetsenbord verlichting en een numeriek toetsenblok zijn erg handig als je bijvoorbeeld ’s nachts met cijfers werkt.

Laptop kopen: belangrijkste kenmerken

Veel mensen hebben een laptop, maar iedereen gebruikt deze waarschijnlijk op een andere manier. Dit kan zakelijk zijn, voor het bijwonen van online meetings of voor het uitvoeren van overige werkzaamheden zoals het opmaken van rapporten. Werk je vanuit huis, dan log je via je laptop in op het administratiesysteem van je werkgever. Maar ook als je privé een laptop hebt, zijn er verschillende dingen die je ermee kunt doen. Online winkelen, gamen of je foto’s bewerken. Bij het kiezen van je laptop moet je vooraf goed weten wat je met je laptop wilt doen, zodat je daar je aankoop op af kunt stemmen.

Het uitzoeken van een nieuwe laptop kan een lastige klus zijn. Zeker omdat er zoveel zaken zijn waar je rekening mee moet houden. Vaak komt er ook wat technische informatie bij kijken, waardoor het maken van een keuze niet eenvoudiger wordt. Lees daarom deze aankoopgids door. Dan weet je precies waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe laptop.

Afmeting en gewicht

Heb je de laptop altijd thuis staan en is het eigenlijk je vaste computer waar je spellen op speelt en online films op kijkt? Dan wil je waarschijnlijk een grotere laptop. Dit zijn vaak modellen van 17 inch. Doordat de laptop groter is, is deze automatisch ook zwaarder. Ben je vaak onderweg met je laptop dan is het minder prettig om een gewicht mee te dragen. Dus kies je voor een laptop van bijvoorbeeld 13″ of 15″. Deze stop je eenvoudiger in een tas. Je profiteert van het lichte gewicht als je bijvoorbeeld in de trein de laptop op schoot hebt.

Beeldscherm

Hoe groter de laptop, hoe groter automatisch ook het beeldscherm is. Maar niet alleen het formaat van het beeldscherm is belangrijk. Er is ook nog verschil in bijvoorbeeld mat of glanzend. Zit je graag in de zomer buiten met je laptop, dan is het verstandig om een mat beeldscherm te kiezen. Dit ontspiegelt namelijk. Dat geldt ook als je in een ruimte bent waar veel tl-verlichting aanwezig is. Werk je veel met grafische afbeeldingen of kijk je vaak films via de laptop, dan kies je voor een glanzend beeldscherm. Ook de resolutie van het scherm is in dit geval van belang. Want hoe hoger de resolutie, hoe scherper de beeldkwaliteit.

Toetsenbord

Je zou het misschien over het hoofd zien, maar ook het toetsenbord is een belangrijk onderdeel van de draagbare computer. Als je geen fijne toetsaanslag hebt, dan werkt het niet prettig. Bovendien moet de muispad goed te bedienen zijn. Kleinere toetsenborden hebben bijvoorbeeld geen apart numeriek gedeelte. Moet je vaak getallen invoeren tijdens je werk, dan kan dat een struikelblok zijn. Kijk dus vooraf goed hoe het toetsenbord eruit ziet en maak een inschatting of het voor jou praktisch in gebruik zal zijn.

Werkgeheugen

Er is niets zo vervelend als een langzame computer. Kies daarom een laptop met voldoende werkgeheugen. Dat wil zeggen dat je meerdere programma’s tegelijk kunt openen. Bovendien draagt het juiste werkgeheugen bij aan de snelheid van het laden van de internetpagina’s. Gemiddeld moet je uitgaan van een werkgeheugen van 4 GB. Er zijn ook opties met 2 GB, maar in de praktijk blijkt dat meestal niet voldoende te zijn. Speel je veel spellen, kijk je vaak films of bewerk je regelmatig foto’s op je laptop? Dan is het aan te raden om voor 8 GB te kiezen of voor 16 GB voor de optimale ervaring.

Mogelijkheid om je opslagcapaciteit uit te breiden

Weet je niet zeker of je in de toekomst meer opslagcapaciteit nodig hebt? Kijk dan of de computer die je op het oog hebt, ook de mogelijkheid heeft om de opslagcapaciteit uit te breiden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met extra (werk)geheugen.

Processor

Het werkgeheugen is niet het enige dat de snelheid van de laptop beïnvloedt. Ook de processorkoeler en de processor zelf spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe sterker de processor is, hoe beter het apparaat rekentaken kan oplossen. Dan zullen de opdrachten die je tijdens het gebruik geeft, snel verwerkt worden. Dat is belangrijk als je bepaalde spellen op je laptop speelt. Of als je veel grafische bewerkingen uitvoert.

Nu heeft het geen zin om een hele snelle processor te hebben als je daar in de praktijk eigenlijk geen gebruik van maakt. Dus bij normaal gebruik, zoals het bekijken van internetpagina’s en e-mailen, kun je volstaan met een processor als Intel Pentium of Core i3. Voor een stapje hoger in het gebruik kies je voor een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 en de meest snelle processors in deze serie zijn de AMD Ryzen 7 en de Interl Core i7 of zelf i9. Omdat de snellere processors de laptop ook duurder maken, is het verstandig om alleen deze snelle variant te kopen als je het ook daadwerkelijk gebruikt.

Accu

Een van de voordelen van een draagbare computer is dat je op ieder moment, waar je ook bent ervan gebruik kunt maken. Als je onderweg bent, heb je in veel gevallen geen elektriciteit bij de hand en werk je op de accu van de laptop. De capaciteit van de accu bepaalt onder andere hoe lang je na het volledig opladen zonder aansluiting op het stroomnetwerk door kunt werken. Maar ook het gebruik van de computer speelt hierbij een rol. Als je alleen je e-mail leest, hoeft de computer minder hard te werken dan dat je bijvoorbeeld een film kijkt, waardoor de accu dus eerder leeg zal raken.

Houd in gedachten dat je een accu bij normaal gebruik na acht uur weer op moet laden. En dat je de accu na ongeveer vijf jaar waarschijnlijk zult moeten vervangen omdat het gebruikelijk is dat de capaciteit, ook bij volledig opladen, uiteindelijk altijd terugloopt.

Videokaart

De videokaart is een belangrijk onderdeel van de laptop. Bij grafisch gebruik zoals Photoshop, bij het spellen van spellen of bekijken van 4K-films is een goede videokaart belangrijk. De GPU (grafische processor unit), of wel chipset, is bepalend voor de rekenkracht van de videokaart. Kies bij intensief gebruik voor een videokaart met veel GPU: de beste merken hiervoor zijn AMD, NVIDIA, high end GTX of Radeon.

Vooruitlopend op toekomstige ontwikkelingen

Naast alle genoemde technische aspecten die nu belangrijk zijn bij de aankoop van je draagbare computer, zijn er ook andere zaken waar je nu alvast rekening mee kunt houden. Zo ontwikkelen programmamakers hun apps steeds meer. De kwaliteit van spellen wordt bijvoorbeeld beter, maar dat betekent ook dat dit ook meer van je computer vraagt. Uiteraard is de keuze die je maakt ook afhankelijk van het budget dat je hebt. Maar als je nu een computer kiest waarvan je zeker weet dat je daar ook in de komende jaren mee vooruit kunt en dat je ook de programma’s die voor jou belangrijk zijn, in de toekomst kunt blijven gebruiken, dan is dat zeker de moeite van een overweging waard.

Wat zijn de beste merken

Het antwoord op deze vraag is hangt natuurlijk af van de werkzaamheden die je met de draagbare computer wilt doen. Dus zijn er verschillende categorieën. Ben je op zoek naar een computer waar je gemakkelijk op kunt internetten, mailen en Word-documenten mee kunt opslaan? Kies dan voor de Lenovo IdeaPad 3 van 15.6″. Voor intensiever gebruik is de ASUS X515JA ook een aanrader. Deze heeft dezelfde schermgrootte. Ben je op zoek naar een computer die je bedrijfsmatig gebruikt en die dus voldoende capaciteit moet hebben voor al je werkzaamheden, dan is de HP Pavilion 15 met een Intel Core i7 processor en 16 GB werkgeheugen een aanrader.

Ben je er klaar voor om de beste laptop voor jou te kopen? Hier bij SilentPC.nl vind je gegarandeerd de beste voor jou in een handomdraai.