Apple Magsafe Macbook oplader: welke kopen?

Macbook oplader stuk? Dan heb je een nieuwe nodig! Wanneer je een MacBook hebt, wil je graag dat deze ook goed en veilig opgeladen kan worden. Daarvoor zijn de MagSafe adapters van Apple uitermate geschikt. Maar wat zijn MagSafe adapters en welk type MagSafe adapter heb je nu nodig voor de MacBook die je hebt? Daarover vertellen we je in dit artikel alles. Zodat je de beste aankoop kunt doen bij het apparaat dat je bezit!

De techniek van MagSafe opladers

De MagSafe adapters zijn bij de Apple-gebruikers over het algemeen wel bekend. De techniek van MagSafe ontstond in 2006. Deze adapters bieden de zekerheid van goed opladen, maar ze bieden ook veiligheid.

Wanneer je per ongeluk achter het snoer blijft hangen, dan schiet de adapter automatisch los van het apparaat. Hierdoor kunnen valpartijen worden voorkomen, maar ook blijft je apparaat op tafel staan.

Dit betekent dus geen zorgen meer over een apparaat dat op de grond kapot valt. Dit komt doordat MagSafe met een magneettechniek werkt. Hierdoor blijft de adapter goed aan het op te laden apparaat zitten, maar kan het gemakkelijk losschieten wanneer er te veel druk op komt te staan.

Apple is de enige leverancier die met deze techniek werkt. Door alle patenten zal dit ook wel zo blijven. Dat is dus een groot pluspunt van de Apple apparaten!

Soorten MagSafe MacBook opladers

In het verleden heeft Apple drie soorten MagSafe MacBook opladers uitgebracht. Tot ongeveer 2012 had je de MagSafe 1. Daarna kwam de MagSafe 2 op de markt.

Het verschil tussen deze twee zit hem in de vormgeving van de magnetische connector.

De MagSafe 1 heeft een L-vormige aansluiting. Als opvolger kwam in 2012 de MagSafe 2 met een T-vormige aansluiting. Hierna heeft Apple gewerkt met de USB-C aansluiting.

Toch heb je sinds 2021 weer een nieuwe MagSafe Macbook oplader: de MagSafe 3. Deze MagSafe 3 sluit je via de USB-C ingang aan.

Alle drie de MagSafe adapters hebben drie verschillende varianten. Het verschil zit hem in het wattage. Hoe groter het scherm van je MacBook, hoe hoger het wattage moet zijn. Anders kan je MacBook niet voldoende geladen worden. Een belangrijk punt om op te letten!

MacBook werkend met MagSafe 1

De MagSafe 1 heeft dus drie verschillende varianten: de 45 Watt, 60 Watt en 85 Watt.

De MacBook Air 11″ en 13″ die van 2008 tot en met halverwege 2011 op de markt waren, werken met de 45 Watt.

De 60 Watt variant is geschikt voor de MacBook 13″ welke je tussen 2005 en tot en met halverwege 2012 kon vinden.

Tot slot de 85 Watt versie. De MacBooks Pro 15″ en 17″ hebben deze variant nodig om goed te kunnen werken.

MacBooks werkend met MagSafe 2

Van de MagSafe 2 zijn er ook drie verschillende varianten. Net zoals de MagSafe 1 werken ze met de 45 Watt, 60 Watt en 85 Watt.

Ook van halverwege 2012 tot en met 2017 had je MacBooks Air 11″ en 13″. Deze MacBook hebben de MagSafe 2 45 Watt nodig.

De 60 Watt variant is geschikt voor de MacBook Pro 13″ (Retina). Deze was van eind 2012 tot en met begin 2015 op de markt.

Als laatste heb je de 85 Watt versie, welke gebruikt wordt voor de MacBook Pro 15″ (Retina). Dit type MacBook was van halverwege 2012 tot en met halverwege 2015 op de markt.

MacBooks werkend met MagSafe 3

Vanaf 2021 is de MagSafe 3 terug op de markt gekomen. Ook hier heb je weer drie verschillende variaties in waar je rekening mee moet houden wanneer je een nieuwe Macbook oplader nodig hebt.

Bij de MagSafe 3 gaat het om de Wattage varianten 67 Watt, 96 Watt en 140 Watt. De 67 Watt heb je nodig voor de MacBook Pro M1 Pro 14″.

Voor de MacBook Pro M1 Max 14″ heb je de MagSafe 3 96 Watt nodig. De MagSafe 3 140 Watt is geschikt voor de MacBook Pro 16″.

Al deze MacBook zijn eveneens sinds 2021 op de markt en zijn nog steeds te koop.

Naast de MagSafe 3 aansluiting kun je ook met de USB-C aansluiting werken. De veiligheid die de MagSafe adapters bieden, zijn echter wel een reden om toch voor dit type te kiezen!

Welk model Apple MacBook heb ik?

Wanneer je MagSafe adapter kapot is gegaan, en je niet precies weet welk type MagSafe adapter je hebt, is het belangrijk uit te zoeken welk type je moet gaan kopen. Ook dan kun je nog door de bomen het bos niet meer zien. Want wanneer je al jaren met je MacBook werkt, ben je al lang en breed vergeten welk type MacBook je hebt. Gelukkig kun je daar eenvoudig achter komen.

Model van je MacBook terugvinden als je MacBook nog aan kan

Wanneer je je MacBook nog aan kunt zetten, dan vind je alle informatie eenvoudig in het menu van Apple.

 • Ga in de linkerbovenhoek van je scherm naar het Apple menu, te herkennen aan het Apple logo.
 • Daarna klik je op ‘Over deze Mac’.
 • Vervolgens zie je alle informatie staan die je nodig hebt:
  • modelnaam van je MacBook,
  • modeljaar
  • informatie over de grote van je scherm.
  • Ook het serienummer van je MacBook kun je hier terugvinden.

Met deze informatie kun je eenvoudig bepalen welk type MagSafe adapter je nodig hebt!

Model van je MacBook terugvinden als je MacBook niet meer aan gaat

Ook wanneer je je MacBook niet meer aan kunt zetten, kun je gelukkig nog steeds alle nodige informatie terugvinden.

Mocht je de originele verpakking van je MacBook nog hebben, dan vind je hierop het serienummer terug, samen met het onderdeelnummer.

Ook aan de onderkant van je MacBook kun je het serienummer terugvinden. Vervolgens kun je online eenvoudig terugzoeken om welk model MacBook het gaat dat je bezit. Daarna kun je bepalen welk type MagSafe adapter daarbij hoort.

Het vernieuwen van je MagSafe adapter is nu eenvoudig te realiseren.

De juiste MagSafe MacBook oplader is onmisbaar

Zoals we eerder in het artikel schreven, is het belangrijk dat je de juiste MagSafe adapter kiest. Anders kan je MacBook niet goed worden opgeladen.

Gelukkig is het veelal mogelijk om online eenvoudig jouw type MagSafe adapter terug te vinden. Genoeg mogelijkheden dus om ervoor te zorgen dat je alles uit je MacBook kunt blijven halen!

Plaats een reactie